zondag 6 januari 2013

Supremes rollen maar moeizaam

In mijn bericht van 16 december schreef ik dat ik de Kojaks voor en de Marathon XR had vervangen door Marathon Supremes. Ik had toen goede hoop dat de betere lekbestendigheid van de Supremes (ten opzichte van de Kojaks) gepaard zou gaan met een vergelijkbare rolweerstand als die van de Kojaks. Ik heb bijna 390 km afgelegd met de Supremes en ik moet zeggen... dat viel niet mee. Dat wil zeggen, ik kwam met de Supremes maar moeizaam vooruit. In eerste instantie wilde ik dat niet zo toegeven, maar na verloop van tijd groeide de overtuiging dat het moeizame fietsen toch echt te wijten was aan de Supremes. Zelfs met wind mee had ik het gevoel dat ik wind tegen had! Afgelopen woensdag kreeg ik tijdens het fietsen een zere knie. Het voelde aan alsof de knie was overbelast. Dat was de welbekende druppel! Dat, en natuurlijk het zachte winterweer van de laatste tijd. Dondermiddag heb ik alle Supremes weer vervangen door Kojaks.

De gevolgen waren vrijdag duidelijk merkbaar. Niet alleen de snelheid ging omhoog, ook het gemak waar mee die snelheid bereikt. En wind mee voelde weer als wind mee:)

5 opmerkingen:

 1. Beste Hans,
  Ik ben op je blog terecht gekomen via ligfiets.net. Jouw rij-ervaring met de nieuwe Supremes is duidelijk anders dan Wim's pendeltest resulaten. Zelf sta ik op het punt om met uitroltests mijn Kojak achter te vergelijken met een Supreme achter op mijn Mango. Vraagje: op welke druk rijd/reed je de Kojaks en de Supremes?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het klopt dat mijn ervaringen duidelijk anders zijn dan de testresultaten van Wim S. Maar je kunt ze ook niet 1-op-1 vergelijken, want Wim heeft de brede uitvoeringen getest. De Supremes (achter 37-622, voor 42-406) reed ik op 6,0 bar, de Kojaks (achter 35-622, voor 35-406) rijd ik op 6,5 bar. Ik ben heel benieuwd naar je ervaringen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja, inmiddels begin ik erachter te komen dat met banden niets 1:1 te vergelijken is...hoewel, als je de druk in acht neemt en de pendeltests erbij pakt...bij 6 Bar maakt het niet veel verschil meer tussen Kojak en Supreme. Jij doet er bij de Kojak nog weer 0.5 bar bij en de Kojak heeft veel profijt van een hoge druk. Bij de Supreme maakt dat weinig uit. Dus jouw ervaring en de pendeltests hoeven elkaar niet tegen te spreken, helemaal als je de verschillen in afmetingen mee neemt.

  Ik wil met mijn Mango met een lagere druk achter rijden, anders stuiter ik eruit. Dus wie weet pakt het voor mij wat beter uit. We zullen het zien. Meten is weten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. hans,
  via de site van de Magic Bullit ben ik bij jou gekomen. Zelf ook ligfietser, maar nog niet toegekomen aan een velomobiel oid. Mijn homepage is wel een stuk simpeler http://www.homepeterkors.nl/, ik ben wel even onder de indruk van jouw fraaie en informatieve site. Hoe heb je dat gedaan, veel werk?
  groeten, Peter Kors

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo Peter,
  Bedankt voor je compliment! Alles bij elkaar is het wel veel werk geweest. Ook ik ben met een eenvoudige template begonnen. In de loop van de tijd kwamen de ideeën vanzelf, en met veel zoeken op het www, experimenteren is het me meestal wel gelukt om die ideeën te realiseren. Met name de integratie met Google Spreadsheet en Picasaweb heeft heel wat inspanning gekost, maar nu is het bijwerken van de genoemde Spreadsheet voldoende om de informatie wat betreft onderhoudskosten en kilometrages op deze blog actueel te houden. Met bloggen ben ik sinds bijna een jaar niet meer actief. Ik heb het met veel plezier gedaan, maar op een gegeven moment was de inspiratie een beetje op en dreigde ik in herhalingen te vervallen. Veel succes met jouw site!

  BeantwoordenVerwijderen

Deze blog wordt goed weergegeven met Google Chrome, Mozilla Firefox en MS Edge, minder goed met MS IE, slecht met Opera. Met name de integratie met Google Documents gooit bij die laatste roet in het eten.