zondag 16 december 2012

The Supremes

Aan de vooravond van de eerste sneeuw heb ik de Kojak achter vervangen door een al wat oudere Marathon XR. Dit om wat meer grip te hebben in de sneeuw en vanwege de goede lekbestendigheid van de laatst genoemde band. En inderdaad, de enkele keer dat hier de sneeuw getrotseerd moest worden bood de XR voldoende grip.

De sneeuw was in deze contreien echter van korte duur en daarna viel me al snel op dat het me moeite kostte om de trike op snelheid te krijgen en te houden. Nou ben ik daar bepaald geen uitzondering in: op meerdere blogs valt te lezen dat de recente weersomstandigheden een negatieve invloed hebben op de snelheid. Ik heb echter de indruk dat de XR ook een flinke duit in het zakkie doet. Nou ben ik best bereid wat meer inspanning te leveren voor meer grip en lekbestendigheid, maar naar mijn smaak vraagt de XR te veel. Een simpele remedie zou zijn om de XR weer te vervangen door de Kojak. Ik ben echter niet helemaal gerust over de lekbestendigheid van de Kojak in koudere en natte omstandigheden. Eéns per week controleer ik de buitenbanden op "indringers" en het is echt opvallend hoeveel steentjes, splinterjes en scherfjes ik in dit jaargetijde uit de Kojaks moet peuteren. Het oppervlak van de eens zo gladde Kojaks is nu eerder pokdalig te noemen. Daar komt bij dat deze Kojaks door hun kilometrage al wat dunner worden.

De Marathon Supreme is in vergelijking met de Kojak iets zwaarder met, volgens de fabrikant, een betere grip en lekbestendigheid en iets meer rolweerstand. Deze extra rolweerstand zou ik kunnen compenseren door de 'gewone' binnenbanden te vervangen door Schwalbe Extralight binnenbanden. Wim Schermer schrijft op zijn blog regelmatig dat deze binnenbanden de rolweerstand gunstig beïnvloeden. Hieronder een vergelijking van de specs van de Kojaks met de 'gewone' binnenbanden en de Supremes met de Extralights.

Voorbanden:
Kojak 35-406 draadband met SV6 biba
Supreme 42-406 vouwband met SV7C biba
Achterband:
Kojak 35-622 vouwband met SV17 biba
Supreme 37-622 vouwband met SV18 biba


In recent door Wim Schermer uitgevoerde testen doet de Supreme 2012 het qua rolweerstand zelfs beter dan een vergelijkbare Kojak. Daarbij moet wel de kanttekening geplaatst worden dat Wim een bredere uitvoering van de band heeft getest, en dat is getest bij een temperatuur van ca. 20 graden op een gladde tegelvloer. Hoe zich dat naar mijn praktijk vertaalt met smallere banden, lagere temperaturen en andere ondergronden is nog even de vraag.

Hoe dan ook, ik heb de knoop door gehakt en Schwalbe Supremes met Extralight biba's besteld, en inmiddels gemonteerd.

Supremes op de trike


De Kojaks bewaar ik voor de komende lente-/zomerperiode. De XR zet alleen op de trike als er veel sneeuw voorspeld wordt en de Supreme achter te weinig grip in de sneeuw biedt. En nu maar hopen dat "The Supremes" hun naam eer aan doen!

Km. stand: 19.140

2 opmerkingen:

  1. En........? We zijn al bijna een week verder :) Hoe bevallen ze?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Wim,
    Speciaal voor jou: het volgende bericht op deze blog met mijn eerste indruk van de Supremes.
    Groetjes Hans.

    BeantwoordenVerwijderen

Deze blog wordt goed weergegeven met Google Chrome, Mozilla Firefox en MS Edge, minder goed met MS IE, slecht met Opera. Met name de integratie met Google Documents gooit bij die laatste roet in het eten.